Historie

Pinball Historie og udvikling

Ordet pinball går tilbage til 1930èrne og startede egentlig som ”Pin games”, hvor det i alt sin enkelhed gik ud på, at skyde en kugle afsted og ramme nogle huller omringet af små søm. På den måde fik man point. Se billede

I løbet af 1930èrne skete der en udvikling af disse maskiner og der blev flere og flere produceret. De første spil med bumpere og dermed elektricitet blev produceret.

I 1947 kom den første ”rigtige” pinballmaskine med spiller-styret flippers, så kuglen kunne holdes længere i spil. Det er også her det fordanskede ord ”flippermaskine” kommer fra.

Den første flippermaskiner, hvor designet minder om den vi ser i dag er


Typer af flippermaskiner

Jeg vil forsøge, at redegøre for hvilke typer flippermaskiner, der er produceret og prøver at holde mig fra producenter i første omgang.

De tidligste flippermaskiner var EM flippermaskiner (Elektromekaniske) Disse er fra 1940’erne og til slutningen af 1970`erne. Et fra kendetegnene ved EM flippermaskinerne er, at scoreren vises på mekaniske hjul, som drejer rundt.

I slutningen af 1970èrne kom den næste type flippermaskine kendt som SS (Solid state). Denne type kom i flere generationer/udgaver, og er kendt på sit display eller retter sagt ofte 4 små display. De sidste udgaver havde dog 2 lidt større displays.

I starten af 1990èrne begyndte der for alvor at ske en udvikling inden for flippermaskiner, og de enkelte ”spil blev mere avanceres. Kendetegnet ved disse maskine er deres DMD (dot matrix display), som er et aflangt stort display som viser en form for grafik.

Den sidste generation af flippermaskiner er Stern maskine, hvilket blot er mærket på den amerikanske producent Stern Pinball (tidligere Stern Electronics) og en af de få producenter, der overlevede den ”pinball-døde” periode i slutningen af 1990èrne. Der findes flere producenter, men Stern er de førende på markedet. Disse maskiner bliver forsat produceres, og der udkommer ca. 3-4 stk. om året, i forskellige typer (pro, premium og limit edition) Disse kan købes hos den danske importør Gleen – Link